Fundatia RoEQALM, infiintata in 2001, este prima societate nationala non-profit, independenta, cu activitate exclusiv in domeniul Asigurarii si Controlului Extern al Calitatii in Medicina de Laborator din Romania.

Societatea Romana pentru Asigurarea si Controlul Extern al Calitatii in Medicina de Laborator (RoEQALM) s-a format ca o necesitate obiectiva pentru a promova asigurarea calitatii in Medicina de Laborator precum si pentru a organiza controlul extern al calitatii in laboratoarele medicale din sistemul public si privat, in scopul optimizarii calitatii actului medical, spre beneficiul pacientului

Fundatia s-a organizat in jurul unor specialisti cu preocupari si experienta in domeniu. Inca din 1997, prin Departamentul de Asigurare a Calitatii din Societatea Romana de Laborator Clinic (SRLC), precursoarea Societatii Romane de Medicina de Laborator (SRML) si respectiv a nou infiintatei Asosciatii de Medicina de Laborator din Romania (AMLR), Dr. Crezante LAZAR a organizat primele controale externe ale calitatii in Chimia clinica (ser) din tara noastra. Schemele de control au continuat pana in 2001 cand s-a infiintat Fundatia RoEQALM. La controalele organizate de SRLC au participat laboratoare din toate judetele tarii.

Prin statut, Fundatia RoEQALM si-a propus sa organizeze programe de scolarizare si specializare, inclusiv cursuri, in domeniile asigurarii si controlului calitatii precum si al managementului laboratorului medical. Fundatia si-a propus de asemenea sa elaboreze materiale teoretice de specialitate necesare asigurarii calitatii in domeniile laboratorului medical.

RoEQALM considera ca inainte de a controla calitatea activitatii intr-un domeniu dat, calitatea trebuie asigurata prin organizarea si derularea profesionala a activitatii ca si prin pregatirea continua a personalului. In consecinta RoEQALM este furnizor de EMC, organizeaza Simpozioane, Seminarii, Cursuri si Ateliere de lucru, nationale si internationale, in care sunt abordate teme de maxima importanta si actualitate in Asigurarea Calitatii in Medicina de Laborator si in pregatirea personalului specific.

Prin activitatea sa, Fundatia RoEQALM faciliteaza schimbul de informatii in vederea integrarii in circuitul international al asigurarii si controlului calitatii in laboratoarele medicale, inclusiv prin prezentarea in cadrul manifestarilor stiintifice si a cursurilor organizate, a standardelor, ghidurilor si recomandarilor internationale in domeniul asigurarii si controlului calitatii in laboratoarele medicale.

Pentru a se asigura independenta si obiectivitatea evaluarilor efectuate in cadrul controalelor externe ale calitatii, RoEQALM nu este implicata in activitati comerciale de vanzare de echipamente si reactivi de laborator, inlaturand astfel orice suspiciune privind posibile conflicte de interese.

RoEQALM indeplineste toate cerintele din cap. 4.4 al Politicii RENAR P-04 referitoare la Utilizarea in acreditare a incercarilor de competenta, din Septembrie 2015, inclusiv cerinta pct. 3.

Fundatia RoEQALM are o experienta de 15 ani in organizarea si derularea schemelor de control extern al caliatii in diferite domenii ale Medicinii de Laborator.

La inceputul activitatii sale RoEQALM a organizat scheme de control extern in bacteriologie, chimie clinica (ser si urina), hematologie, hemostaza, parazitologie. In timp paleta domeniilor s-a diversificat, introducandu-se scheme si in domeniile citologiei hematologice, imunohematologiei, imunologiei, markerilor serologici infectiosi bacterieni si virali, micologiei, fazei de pre-examinare.

 

 

Go to top
Realizat de MP Webdesign